Racens tyre februar 2019

Flere interessante resultater med pollede tyre er at finde blandt de allerbedste. Viking Genetics har ny toptyr med VH Growny med et NTM på + 42. Det er glædeligt at se, at for hovedparten af tyrene er vi i stand til at se en kombination af høj ydelse og gode sundhedsegenskaber.

VH Growny er med et NTM på + 42 ny etter i Norden. Denne svensk fødte tyr efter VH Goleen x Rodgeres er stadig meget ung, så der vil kun være begrænset mængder af sæd til rådighed her i starten. Umiddelbart skulle VH Growny give døtre der er middelstore og i øvrigt er positiv for en langt række egenskaber. Der er noget som tyder på at han godt kunne have lidt bedre temperament, men det burde ikke afskære nogle fra at bruge denne spændende tyr. Den hollandske tyre Builder P fra CRV er en interessant to’er. Med et NTM på +41, ligger han godt til. Ellers begynder de første tyre fra årgang 2018 at præge listen. Udover den føromtalte VH Growny så er VH Crown (DG Charley x Silver) fra Hedelund I/S fra årgang 2018. Han fastholder sit niveau og har øget med 2 NTM-enheder siden sidst og har en profil der gør ham meget let anvendt. VH Don Red fastholder sit niveau med et NTM på + 39 hvilket også er tilfældet med VH Raymond som er en endnu positiv tyr der gør det godt fra Morten Hansen, Vrå. VH Raymond har en flot profil, så han bør anvendes flittigt. Den amerikansk fødte tyr, VH Alberta (Adorable x Mogul) med et NTM + på 37 er fortsat en interessant tyr med en flot profil uden nogle større skavanker. Det samme kan vi også sige om VH Ramsey (VH River x Penley) der med et NTM +37 er den bedste VH River søn i Viking Genetics. Endelig kan VH Hipsen (Vh Highway x VH Booth) ligeledes med et NTM på + 37 være aktuel. Rigtig stærk på de bløde egenskaber som døtrefrugtbarhed, yver- og klovsundhed samt kælvnings-egenskaber. Kan med fordel anvendes på store køer, da han tilsyneladende avler lidt mindre køer. Generelt må vi sige, at udbuddet er vældig stort, så det burde være muligt at finde de tyre der netop tiltaler dig mest at bruge i din besætning.

Pollede tyre

Udover Builder P så findes der 6 andre pollede tyre blandt de 50 bedste, nemlig Hotspot P med et NTM på + 40 (omtalt tidligere i vores medlemsblade), den tyske tyr Dream P RC (MTN + 35) der findes tilgængelige i Danmark, VH Markos P, VH Grass P og VH Laval P. VH Markos P er den hidtil bedste VH Monty P søn med et NTM på + 34. Han har den hollandske tyr Abel som morfar, men vær opmærksom på at ikke falde for fristelsen at bruge ham ukritisk på alle de polled kvier, idet Monty P er en af de mest benyttede tyre den seneste tid. Han er dog stadig meget ung, så her vil nok gå et par måneder inden der er sæd til rådighed. Men der er ingen tvivl om, at efterspørgslen på pollede tyre er stigende, så det er glædeligt at der er ved at være flere tyre som ligger relativt godt til på NTM listen.

I det seneste nummer af Avlsforeningens Dansk Holstein medlemsblad fra februar 2019, kan du også læse mere om de mange tyre. Men generelt er niveauet ved Holstein meget højt. Således har de 50 bedst rangerede tyre et NTM på + 33 eller mere. Næppe før har det set så lovende ud.

VH Crown (Charley x Silver) fra Hedelund I/S er en meget let anvendt tyr. Hidtil bedste Charley søn i Danmark.

VH Laval P (Luxor x Powerball P) er lidt af et outcroos, så anvend gerne denne pollede tyr flittigt.

Link til aktuelle tal >>

Afkomsbedømte tyre

Balisto fortsætter med at imponere blandt de afkomsbedømte tyre. Tre år efter han fik sine første døtre ligger fortsat på en stabil første plads med et NTM på + 34. Ganske imponerende i disse tider med hurtige genetiske fremskridt. Den hollandske tyr Nilson har vi nævnt før, men med et NTM på +33 har han lagt 4 enheder til sit NTM siden sidst. På tredjepladsen finder vi rundens højdespringer med +10 NTM-enheder, nemlig VH Bosman med et NTM på + 33. Han har løftet sig med hele 9 Y-indeks enheder, men også faldet med 8 enheder i malkeorganer fra 99 til 91. Mon ikke de fleste vil afvente og se hvad der sker inden han får en større anvendelse. Tyren er i live så der burde være sæd at få hvis der skulle opstå en efterspørgsel. Ellers præges de efterfølgende pladser meget af udenlandske tyre, bla. Duke, der er anvendt i et noget omfang i Danmark, dog uden døtre i Norden endnu, med et foreløbigt NTM på + 29. Spændende se om han kan holde sit avlsværdital når der kommer nordiske døtre. VH Bernell er steget med +5 NTM-enheder i forhold til sidst og ligger nu på fornuftige + 28. Trods et avlsværdital på 108 for malkeorganer, så skal han anvendes med omtanke, da enkelte af egenskaberne kunne være bedre, bla. har han et avlsværdital på 87 for yverbånd. Et avlsværdital der trods alt er baseret på mere end 600 eksteriør bedømte døtre. Vi har ved flere lejligheder omtalt VH Cosmo i positive vendinger. Han er desværre faldet med + 5 NTM-enheder til et NTM på + 23, til samme niveau som sin far VH Clark. Ændringen skyldes blandt andet et fald i hans avlsværdital for yversundhed med 7 enheder. Vi kunne godt ønske, at vi så lidt større robusthed i vores avlsværdital, navnlig når vi har tyre hvor der allerede indgår flere tusinde døtre.

Link til aktuelle tal - Afkomsbedømte tyre >>

VH Bosman (ungdomsbillede) med et NTM på + 34 er måske ny kommende afkomsbedømt tyr. Vi anbefaler at du afventer lidt endnu med at anvende tyren indtil der foreligger flere oplysninger, navnlig pga. sit avlsværdital for malkeorganer.