Racens tyre august 2020

Har du allerede opgivet at få det store overblik over de nye aktuelle tyre? Så prøv at læse dette. Vi forsøger at gøre status over de mest aktuelle og interessante tyre netop nu.

For menig mand kan det være en vanskelig opgave at overskue de mange avlsværdital. Læg dertil at der kommer flere gange om året nye avlsværdital og konstant med nye tyre i et tempo, så det er ikke så underligt hvis det hele føles lidt uoverskueligt. NTM er et godt overordnet styringsredskab til at finde de mest aktuelle tyre. Men bag NTM gemmer der sig tyre med forskellige profiler, så afhængig af hvilke egenskaber du prioriterer netop højeste i din besætning, så kan det være en god ide at gå lidt bag om tallene og finde ud af hvilke tyre der opfylder dine krav bedst. Vi er tilbøjelige til at kigge blot på de 5-10 øverste på listen. Men husk at sikkerheden på genomiske tyre typisk er på 55-70 % for de enkelte egenskaber. Det betyder at når facitlisten endelig kommer i form af en døtreafprøvning, så kan det godt være tyren med de oprindelige + 35 i NTM der faktisk er bedre i forhold til den der dengang lå på toppen med et NTM på over + 40.

VH Nader (Norland x VH Ramis) ligger fortsat på toppen med et NTM på +43. Spændende tyr og god kofamlie. Eneste minus er en tendens til små og korte patter, men det bør ikke afholde dig fra at anvende ham. Se i øvrigt vores tidligere beskrivelse af tyren fra maj 2020. Næste interessante tyr er den tyske tyr Lipton med et NTM på 39. Udset til tyrefar i VikingGenetics. Har et tysk RZG på 156. Han er en Lightstar søn på en tysk Commander ko. Flot eksteriør profil. Igen skal du være opmærksom på at her har du en tyr der kan give døtre med korte og tynde patter. Den hollandske tyr Nippon P (Hotspot P x VH Bernell) følger lige efter. Også et NTM på + 39. Bemærk morfar er vores egen danske tyr VH Bernell, der i øvrigt gør det godt som afkomsprøvet tyr i flere lande. Således er han en klar nr. 1 over afkomsprøvede tyre i Holland. Nippon P Ikke helt så højt Y-indeks som de to førnævnte tyre, men i øvrigt en flot profil. Også her ser vi en tendens til små og korte patter. I øvrigt en egenskab vi nok skal være opmærksom på indenfor Holstein racen, da vi ser en del tyre med korte og tynde patter. Noget der ikke fungerer godt i en malkestald eller ved robotter.

Af andre tyre som er værd at nævne er VH Fillman med et NTM på + 39. Udover at denne Felix søn (tysk tyr efter Federal x Montross) har to stærke fædre på den mødrene side, nemlig VH Brixton og Nilson, så giver han mange af de egenskaber vi ønsker og sågar lidt lange og tykke patter. Så han bør være på din liste over tyre som du bruger. Venito (Challenger x Jedi) er den sidste jeg vil omtale i denne omgang. Denne canadisk fødte tyr, der markedsføres af BreednCare, har et fint NTM på + 39. God overall tyr og ikke mindst flere gode egenskaber med for de ”bløde egenskaber”. I øvrigt er feltet af tyre der ligger i intervallet fra NTM + 37 til + 34 meget stort. Hele 37 tyre, hvorfor det er svært at fremhæve nogle tyre frem for andre. Det anbefales i stedet at du sætter krav til tyrenes egenskaber inden du anvender dem og vælg i øvrigt så du også får en god variation i afstamningerne.

Af tyre der står klar i kulissen, og som du helt sikkert bør overveje at anvende når sæden frigives, er VH Bleech. Første Builder P søn (men desværre er tyren ikke pollet) med et NTM på flotte + 45 i NTM. All Star er morfar til tyren. En tyr som også gør det godt som afkomsbedømt tyr. Største minus for VH Bleech er hans avlsværdital for sparet foder på 76, hvilket bidrager næsten med et minus bidrag på 2 NTM-enheder, men ellers en interessant tyr.

Vi plejer også lige kort at omtale aktuelle pollede tyre. Udover tidligere omtalte Nippon P så er det stadig de to Hotspot sønner Harry P (NTM + 36) og Hillmar P (NTM + 33) som kan bruges, men efterhånden kommer der flere homozygotiske tyre til som også er konkurrencedygtige. Her kan nævnes de to tyske tyre Hotbull PP (Hotspot x Adagio P) med et NTM på + 33 og Hedge PP (NTM + 32), ligeledes en Hotspot søn. Men vælg nu ikke kun fordi disse tyre fordi kalvene bliver uden horn. Husk stadig at være kritisk mht. til tyrenes øvrige egenskaber.

Når det gælder nye udenlandske tyre som Avlsforeningen Dansk Holstein mener har potentiale som tyrefar henvises til nedenstående link og i øvrigt til foreningens hjemmeside. Rådfør dig jævnligt med denne liste, idet vi forsøger løbende at opdatere listen med tyre der er til rådighed i Danmark.

Link til aktuelle tal >>

Link til aktuelle udenlandske TF-tyre >>

Afkomsbedømte tyre

Vi har tidligere fremhævet Helix for hans flotte afkomsresultat. Han ligger fortsat flot til i flere lande, men i Danmark har han tabt lidt momentum, idet han er faldet med 8 NTM-enheder til + 30. Dog stadig et godt niveau for en afkomsbedømt tyr. Den primære årsag til denne udvikling skal findes i et fald i Y-indeks med 6 enheder (dog forsat på flotte Y-ind. på 136) samt et fald i yversundhed. Vi må dog forvente, at det kan gå lidt tid endnu inden tyren har fundet sit endelige leje (både op eller ned).Helix er pt. for få døtre i Danmark til de har indflydelse på hans tal.

Et måske tilsvarende mønstre har vi blandt andet set hos VH Brixton. Han er en rigtig ”Comeback Kid”, idet han ved denne kørsel er steget med + 5 NTM-enheder til + 30 i NTM. Det skal dog siges, at 2 af enhederne kommer fra hans flotte avlsværdital for sparet foder på 123. Derudover husk at bruge VH Bernell, hvis du stadig ikke har gjort det. Han ligger pt. med et NTM på + 29. En anden tyr som også gør det fornuftigt er VH Brook (Balisto x Demin). Han er placeret flot som nr. 8 i Tyskland over afkoms-bedømte tyre, men gør det også godt i andre lande. I Danmark er det især hans meget flotte y-ind. på 135 som imponerer. Koncentreret mælk med høje procenter, især fedt. Han har et par enkelt huller hist og der, men ikke mere end det kan opvejes, hvis du tager højde for det, når du vælger insemineringstyr til dine dyr. Ellers ligger der fortsat en række afkomsprøvede tyre på et fornuftigt niveau, såsom All-Star og Nilson. Se eventuelt tidligere omtale.

Link til aktuelle tal i udlandet >>

Nippon P (Hotspot x VH Bernell) – Pt. Den højest rangerede pollet tyr i Danmark med et NTM på + 39