Racens tyre august 2019

Øverst på listen finder vi den hollandske tyr Builder P (Esperanto x Powerball) med + 42 i NTM. Denne pollede tyr har været rangeret blandt de bedste det seneste halvår, men det er første gang han ligger på førstepladsen. Hans eksteriørprofil gør ham let anvendt, dog er der nok to egenskaber man bør have for øje, nemlig at det tyder på, at tyren kan give ret store køer og rette haser. Men anvendt rigtigt, så er der meget godt i denne tyr.

VH Growny følger skarpt efter på anden pladsen. Denne svenskfødte tyre efter VH Goleen med et NTM på + 41 giver middelstore køer, hvilket bør tiltale mange. VH Growny har den lidt usædvanlige kombination, høje ydelse og gode sundhedsegen-skaber. Tyrens største svagheder er små og tynde patter samt tendens til dårligt temperament (86), men det bør ikke afholde fra at bruge ham.

Superhero sønnen, Shero er på tredjepladsen med et NTM på + 40. Han skulle umiddelbart have lidt samme tendens som VH Growny hvad angår tynde, men især korte patter, men derudover ikke nogen større svagheder.

Lige efter følger en ny tyr ved navn VH Burst (VH Badger x VH Oggy). Leder du efter en tyr der giver mindre køer, så er dette et godt bud. Igen høj ydelse og gode avlsværdital for de bløde egenskaber. Mange vil dog nok holde lidt igen med brugen af VH Burst grundet hans malketid på 78, men husk dette er et genomisk avlsværdital og behøver ikke at være den absolutte sandhed. Men derfor bør tyren stadig omvendes med omhu, hvad den egenskab angår.

Lidt længere nede på listen finder vi tyren VH Brook, som et steget med 3 NTM enheder til +38. Det er en tyr der befinder sig lige på overgangen fra have sine avlsværdital beregnet på genomiske til at være baseret på sine døtre. Det bliver spændende at følge denne tyr, der er den første danskfødte Balisto søn med en afkomsafprøvning på dette niveau.

VH Burzaco (VH Bahrian x Chekers), der ligger med et NTM på + 38, bliver sandsynligvis den bedste VH Bahrian søn. En meget let anvendt tyr der skulle giver køer af middel størrelse, og uden nogen egentlig skavanker, så god all-round tyr.

Lige efter følger de to amerikanske helbrødre, VH Hayward og VH Heroic med den lidt anderledes afstamning (Humblekin x Bandares). Ikke kun afstamningen kan være en god grund til at anvende disse tyre, men også især VH Heroic imponerende 142 for malkeorganer gør ham til en spændende tyr. VH Heroic er dog pt. ikke den bedste sædproducent, så her skal du nok have lidt tålmodighed.

Herefter følger et par franske tyre Nacash og Nuberon, begge Superhero sønner og et NTM på + 37. Samme NTM har de 3 tyre: VH Barwish, VH Belland og VH Saade. Alle tre tyre med god variation i afstamning der kombinerer ydelse og gode avlsværdital for de bløde egenskaber. Forklaringen skal nok findes ved et lille kig på afstamningen der viser megen Viking afstamning.

VH Crown, som netop nu får megen international bevågenhed, ligger med et NTM på + 36 stadig godt til. Stadig et godt bud på en god tyr. Lige efter følger VH Gaga (VH Gavin x D Limbo) med et imponerende Y-indeks på 140. Blandt de allerhøjeste i verden, også på Interbull listen. Denne tyr befinder sig netop nu på det samme stadie som VH Brook, nemlig overgangen avlsværdital baseret på genomisk til sine døtre. Indtil videre indgår 53 døtre i hans Y-indeks. Mon ikke det er en tyr vi skal holde et våget øje med fremover?

Aktuelle indekser >>

Afkomsbedømte tyre

For første gang i lang tid er Balisto ikke længere nr. 1 på listen over afkomsbedømte tyre, idet vi har fået en ny nr. 1, en tyr, netop efter Balisto, der hedder All-Star. Stadig relativ få døtre tæller i hans indekser, men ser ud til at være en let anvendt tyr, hvilket også var tilfældet med Balisto.

På tredje pladsen finder vi VH Bernell fra Martin Kristensen, Tarm med et NTM på + 32. Tyren gør det godt. Er steget med 2 NTM enheder i forhold til sidste gang, hvilket bl.a. skyldes et bedre Y-indeks end ved sidste beregning. Hele 3.900 døtre indgår i hans indeks. Der går mange gode VH Bernell køer rundt omkring. Det er kun hans malkbarhed på 89 der betyder, at han ikke er en komplet tyr. Bemærk at VH Bernell er en af de tyre der med 109 ligeledes lægger godt til i det nye indeks sparet foder. Lige efter kommer VH Bosman med et NTM på + 31 og det imponerende Y-indeks på 133. Desværre er hans malkeorganer ikke gode nok, så han får næppe nogen ny genanvendelse i Norden. Sidste tyr som fortjener i omtale i denne omgang i kategorien af afkomsbedømte tyre, er den hollandske tyr Nilson. Han har et NTM på + 29. Denne G-Force søn fortjener at blive brugt en periode endnu. Så listen overfortrukne tyre efter afkomsbedømte tyre netop nu, bør derfor være VH Bernell efterfulgt af Nilson.

Aktuelle tal - Afkomsbedømte tyre >>

VH Bernell – en af de højst afkomsbedømte tyre netop nu med knap 3.900 køer i sine indekser. Der står mange tiltalende Bernell køer rundt om i staldene netop nu. Her repræsenteret ved en datter fra Niels Peter Utoft, Østervraa. 37546-06042. 186 dage 8211 kg 3,44 % fedt 282 kg 3,28 % prot. 270 kg. Kåret 86-86-87-87