Racens tyre maj 2019

I forhold til sidste officielle avlsværdivurdering i februar er toppen stort set uændret. Niveauet hos Holstein er generelt meget højt. Hele 32 Holstein tyre ligger med et NTM på + 35 eller mere.


Vi omtalte VH Growny (VH Goleen x Rodgers) ved sidste kørsel. Han ligger fortsat i toppen. Flot sundhedsprofil i kombination høj ydelse. Bemærk han kan måske give døtre med små og tynde patter, ellers let anvendt tyr. Sammen med VH Growny finder vi den pollede tyr Builder P fra Holland, ligeledes med et NTM på +41. Builder P kan ikke anbefales at anvende til dyr med meget rette haser, da tyren selv pt. har 79. Derudover ser det ikke ud til Builder P giver så mange skavanker til sine afkom. Tyren er de sidste par måneder i en vis udstrækning blevet brugt som tyrefar. Den hollandske tyr Shero på 3. pladsen med et NTM på + 40 findes i Danmark, men vær opmærksom på malkeorganerne og særligt tendensen til at give korte og tynde patter. Hotspot P på 4. pladsen gør det stadig godt nu et år efter han dukkede op første gang. VH Crown med NTM på + 38 er en meget let anvendt tyr og måske den bedste Charley søn i verden? Siden vi omtalte ham for første gang, har han fået en stor international interesse, da han ligger meget flot til såvel på den tyske (RZG 164) som den hollandske skala (NVI 374). Ellers ligger der lige efter et stort felt at tyre som VH Don Red, VH Hayward, VH Herioc, VH Hipsen, VH Liling, VH Lilling, VH Ramsey og VH Raymond. Alle 8 tyre med et NTM på + 37. Nogle af disse er stadig ikke frigivet da de stadig er meget unge, men en tyr som VH Herioc med et avlsværdital på 144 for malkeorganer ser meget spændende ud. Han er ligeledes lidt anderledes og spændende afstamning (Humblekin x Bandares). Lige efter disse findes tyrene med et NTM på + 36, VH Alberta, VH Gotcha og VH Raggat. VikingGenetics har næppe været bedre kørende end de er lige netop nu. Leder du efter den næste pollede tyr fra VikingGenetics , så kunne VH Marskos P (VH Monty P x Abel) være et godt bud. Meget flot profil. Husk VH Laval P bør også anvendes.


Af udenlandske tyre finder vi udover de før omtalte hollandske tyre også Martin (Adorable x Penley) og NTM med + 36. Sæden har været forholdsvis dyr i starten, men prisen er kommet ned i et fornuftigt leje. Der findes også en række franske tyre som ligger fornuftigt til, såsom Nuberon og Nascash, som snart vil være tilrådighed for det danske marked. Ligeledes findes der nogle tyske tyre såsom Summerlake, Dream P RC, Felix samt Garido. Enkelte af disse findes i Danmark, bl.a. Summerlake som med et RZG på 164 ligger blandt de allerbedste og er aktuel som tyrefar til det tyske marked, samt Garido (Gymnast x Penley) der er udset til tyrefar ved VikingGenetics.



Den amerikanske fødte tyr VH Raggat efter AltaRobson x Supershot har et NTM på + 36. En tyr der kombinerer ydelse og de bløde egenskaber med gode eksteriøregenskaber.


Afkomsbedømte tyre


Det er imponerende hvordan den mere end 7 år gamle tyr Balisto med et NTM på + 33 fortsat kan ligge på førstepladsen. Flot klaret i disse tider hvor den genetiske udvikling går så stærkt. Sidste år ved denne tid var det VH Cosmo der lå bedst til blandt de danske tyre, men han er siden faldet til et mer moderat niveau. I år finder vi på anden pladsen Balisto sønnen VH Bosman med et NTM på + 33. Denne tyrs største skavank er malkeorganerne, så han får næppe den store anvendelse trods det meget høje Y-indeks på 135. Det kan derimod tænkes, at interessen for den hollandske tyr Nilson vil fortsætte noget tid endnu. Med et NTM på + 32 er denne G-Force søn en god allround tyr med gode malkeorganer og lemmer. Af øvrige afkomsbedømte tyre der kan være værd at nævne, er VH Bernell (Bube x VH Salomon). En let anvendt tyr med lidt andet afstamning. Eneste minus er lidt omkring malkbarhed, øvrige egenskaber er gode, især alle de bløde egenskaber omkring sundhed osv. fortjener tyren anvendes igen. Så har vi en anden Balisto søn som vi skal holde lidt øje med, nemlig VH Bruce med et NTM på + 29. Umiddelbart ser det ud til at det kunne være den ideelle tyr til robotmalkning, men der kommer mange døtre til denne tyr netop nu, så mon ikke det kan være en god ide at holde lidt øje med hvad det kan udvikle sig til. Endelig så skal vi holde et vågent øje med VH Gaga (VH Gavin x D Limbo). Han har blot få døtre i sit avlsværdital, men han lægger ud med et imponerende 141 i Y-indeks.




Link til aktuelle tal >>

Se grafer på tyrene >>

Nilson er pt. nok det bedste alternativ til Balisto når det gælder valg af afkomsbedømt tyr. Der findes flere gode køer efter denne tyr i Danmark, hvilket også kom til udtryk ved den fine afkomsgruppe der var fremstillet på Agro Nord i marts måned. Denne datter er fra Per Høgh, Møldrup