Racens tyre maj 2018

Maj måneds resultater viser at de nuværende tyre holder fint stand, men de helt unge tyre står klar i kulissen til at tage over.


I disse genomiske tider hvor tempo er alfa og omega er det godt at se, at blandt racens bedste 30 tyre finder vi hele 8 tyre der er født i 2015. Bedste tyr fra den årgang er fortsat VH River. Han var en af de mest anvendte genomiske tyre i Viking regi i 2017, hvorfor det er betryggende at se at han fortsat ligger stabilt med et NTM på +37. Hans avlsværdital for malkeorganer ligger fortsat suverænt på en førsteplads med et imponerende niveau med 136. Det bliver spændende at følge op på om 2 år, når hans første døtre kommer at indgå i hans avlsværdital. Et eksempel på at det også hurtigt kan gå den anden vej finder vi med tyren VH Bradoc. I november 2017 toppede han listen med et NTM på + 38, og i dag et halvt år senere er han røget 93 pladser ned på listen, dog stadig med et hæderligt NTM på + 29. Det fortæller dog også noget om hvor hurtigt det kan gå.


Blandt de 30 bedste tyre finder vi hele 10 tyre født i første halvdel af 2017. Flere at disse er fortsat så unge at de ikke er aktiv i ”tjeneste”. Interessant toppes NTM listen af den rødbrogede VH Don Red fra Kim Fagerlin, Vammen. Bag denne tyr ligger der blandt andet et meget y-indeks på 124 hvilket er meget højt for en rødbroget tyr. En utrolig flot præsentation. Det skal også ses i lyset af at de rødbrogede og sortbrogede tyre nu avlsværdivurderes på samme skala. Mon ikke der vil komme international interesse for denne tyr? Det bliver i hvert fald spændende at se når tyren til august bedømmes i Interbull regi. Tyren har endnu ikke produceret sæd, men når det kommer så vil efterspørgslen sikkert blive stor.

En anden tyr hvor efterspørgslen har været stor, er den tyske tyr Hotspot P. Tyren topper den tyske liste med et RZG på 161 så tyren vil helt sikkert blive stærkt efterspurgt, da tyren også er pollet. Mængderne er fortsat noget begrænset og sædprisen er tilsvarende meget høj. Også de to tyske Battlecry sønner Baltic (mf: Boss) og Barkeeper (mf: Has Stalaxy) fortjener en vis opmærksomhed. Begge tyre kombinerer et højt Y indeks med et godt indeks for yversundhed. En anden spændende tyr kunne også være den franske tyr Norland med et NTM på + 35. Et ”ægte” outcross idet vi har den hollandske tyr Fimme som far og LTM Ponder som morfar. Vigtigt at vi også giver plads og bruger sådanne tyre for at fastholde variation i racen. Det kan i sig selv være et godt ”salgsparameter” fremover, hvis man vil spekulere lidt i det.


I øvrigt så finder vi rigtig mange gode tyre. Hele 30 tyre har et NTM på + 30 eller mere så der er ingen grund til at acceptere mindre.


Link til aktuelle tal >>


Afkomsbedømte tyre


Balisto ligger fortsat sikker som nr. 1. på listen over afkomsbedømte tyre. Med mere end 1500 døtre i Norden og 8000 døtre på verdensplan, så forbliver tyrens avlsværdital uændret. VH Cosmo dukker op på en flot tredje plads. Der kommer rigtig mange VH Cosmo døtre netop nu, hvilket har haft en stor positiv indvirken på hans Y-Indeks. VH Cosmo er således steget med 12 y-indeks enheder siden sidste avlsværdikørsel i februar. I det nuværende indeks indgår der mere end 650 døtre, men alle er koncentreret omkring den første del af laktationen, idet blot 66 døtre har passeret 100 dage. Det bliver derfor spændende at følge døtrenes ydelses udvikling og se om de kan fastholde denne flotte start. Næste tyr på listen er Reflector (Mogul x Superstition), som vi kender blandt andet gennem de to sønner VH River og VH Rozwell. Reflector har nu ligget på dette niveau i mere end 6 måneder, så der sker nok ikke så meget mere med hans avlsværdital. På 6. pladsen finder vi den hollandske tyr Nilson (G-force x Boxer). Bemærk hans lave avlsværdital for døtrefrugtbarhed, men i øvrigt udmærker tyren sig med en flot klovsundhed og gode eksteriøregenskaber


VH Cosmo gør det godt, nu hvor hans egne malkende døtre kommer med information.