Nye spændende avlsværdital

En sand blanding af afstamninger

Den seneste store kørsel af indekser i Norden kommer som næsten altid med nye spændende tyre. Blandt andet den nye toptyr VH Nader (Norland x VH Ramis x Fageno) med +45 i NTM. Tyren er stadig så ung, at der ikke er sæd til rådighed efter ham, da han først er født i 2019. VH Nader er ikke ud af en helt tilfældig afstamning, da vi som mormor finder Fageno- koen fra Kim Fagerlin, Vammen som også er mor til den tidligere toptyr VH Don Red. VH Don Red er i dag stadig at finde langt oppe på listen med + 33 i NTM.

Stort udbud af spændende tyre

En af de spændende tyre på NTM listen er den tysk fødte tyr Bellroy (Benz x Finder). Han har i dag et NTM på +39 og et Y-indeks på 128. Tyre som har holdt sig pænt i toppen gennem en længere periode, er Builder P (Esperanto x Powerball), +39 i NTM, VH Growny (VH Goleen x Rodgers) +37 i NTM, Shero (Superhero x Ransom) +37 i NTM og VH Sector (VH Sylvest x Balisto) begge med +36 i NTM.

Polledhed vinder mere frem

Mange kan nikke genkendende til at den dag, hvor der står afhorning på ugeplanen er lysten ikke altid helt så stor til det projekt. Derfor er det glædeligt, at man relativt nemt kan fremavle tyre som er polled. Tidligere haltede pollede tyre efter i både NTM og ydelse, men i dag finder vi flere tyre i toppen af listen, som har det pollede gen. Blandet andet den hollandske tyr Builder P og den nordiske tyr VH Harry P med henholdsvis +39 og +37 i NTM. VH Harry P er den første Hotspot P søn, og der ser ud til han gør det godt, da der er flere sønner undervejs, ikke kun i Danmark. I fremtiden kan vi glæde os over, at vi vil finde mange tyre, som enten er Pp eller endnu bedre PP, hvilket vil betyde med sikkerhed en polled kalv, hvis faderen er PP.

Ikke kun skuffelser på afprøvet tyre.

VH Manfolk (VH Mozart x D Jul) er et eksempel på dette. Et hop opad på ikke mindre end 9 NTM enheder til et NTM på +35 ved første kørsel, hvor hans egne døtre er med. Spændende at følge hans døtre den kommende tid. VH Bernell (Bube x VH Salomon) som fik titlen Hall of Fame i 2019 ser ud til at holde hans høje niveau nu med over 4400 døtre som indgår i beregningerne for ydelse og sundhed. Bestemt en tyr som stadig skal anvendes.

Desværre er vi også nødt til at erkende, at det er vigtigt at sprede sig på flere tyre, hvis man udelukkende anvender genomisk testede tyre på sine hundyr. VH River og hans bror VH Rozwell er et par eksempler på dette. Begge er kommet med deres første tal, hvori deres døtre indgår. Alle håber og tror at tallene igen vil rette sig lidt til, i forhold til da de begge var i toppen for godt 3 år siden. VH Rozwell har pt. +8 i NTM og hans helbror VH River +1 i NTM. Det er specielt på ydelse begge tyre skuffer, hvilket vægter højt i NTM.

Derfor vil vi igen understrege vigtigheden af, at man løbende justerer ens krav til ens insemineringsplan og man virkelig sikre sig, at man har krav som passer til ens ønsker. Dette skal ikke kun være på besætningsniveau, men også på enkeltdyrsniveau. Vi er vant til, at der stilles krav, så sørg for du også har de rigtige krav til fremtiden også selvom resultatet er lang tid undervejs.

Se listerne med alle tyre >>