Kort om Internationale resultater dec. 2019

December måned er ikke kun juletid. Det er også der hvor der kommer nye avlsværdi resultater fra mange af de lande hvorfra vi henter genetik. Her finder du et hurtigt overblik.

Afkomsbedømte tyre

Den danske tyr VH Bernell ligger flot som nr. 2 på den hollandske listen over afkomsbedømte tyre med et NVI +349 lige efter den amerikanske tyr Reflector. Der indgår 224 døtre i VH Bernell’s hollandske afprøvning. VH Bernell har et NTM på + 33 med mere end 4000 døtre i Norden. Ellers er det bedste bud netop nu på en afkomsprøvet tyr fra Holland tyren Nilson (NVI +268). Han har efterhånden været på listen et stykke tid og har et NTM på +27. I Tyskland toppes listen af den amerikanske Rubicon med et RZG på 156 efterfulgt af Balisto. Førstnævnte tyr ligger også rigtig flot til i USA og Canada. På tredje pladsen find vi tyren All-Star med et RZG 155 og lige under Duke med RZG på 154. Begge tyre har ligeledes et dansk NTM på respektive +32 og +24. Begge danske indekser er med relativt få antal døtre i Norden, men det bliver spændende at følge disse tyre. I USA toppes listen af HELIX med flotte TPI på 2.869.

Genomiske testede tyre

I Tyskland toppes listen af Benz sønnen Best Benz med et RZG på 169. Sæden kan skaffes, men kun mod bestilling. Der foreligger endnu ikke et NTM, hvilket vi må forvente først at ville ske ved næste Interbull kørsel til april. På anden pladsen findes den amerikanske Superfly med et RZG på 164 efterfulgt af Chilton som er tilgængelige i Danmark. Freemax, en Imax søn på 4. pladsen ligeledes med et RZG på 164, har været anvendt en lille smule til skylninger i Danmark. Denne tyr har fået et NTM på +34. Pt. er der ikke noget sæd til rådighed i landet, men kan skaffes hvis der er et behov herfor. VH Crown er stadig godt med i Tyskland og ligger på 7. pladsen med et RZG på 163.

Bedste pollede tyre er Simon P med et RZG på 162 efterfulgt af hans halvbror Bachelor P på RZG 161. Begge tyre har dansk stambognummer og kan bestilles.

I Holland toppes listen af en Imax søn ved navn Simax (Imax x Jedi) med et NVI på 418 efterfulgt af den danske tyr VH Baboon (Franchise x Barcley). VH Baboon står med et flot NTM på + 39 men er stadig meget ung, så vi kan ikke forvente noget sæd før efter nytår. Ellers præges listen af mange forskellige afstamninger. Lidt længere ned på listen, men stadig meget flot avlsværdital finder vi en dansk Hotspot P x Sniper søn fra Tirsvad, Geyser P, med et NVI +386. Denne tyr står i Italien og vi forventer os en hel del af denne tyr.

De nordamerikanske hitlister kan i for sig være interessante at følge trods det er vanskeligt at sige noget om hvilke tyre der vil være tilgængelig, men de indikerer lidt hvilke afstamninger vi måske kan forvente fremover. I Canada er det en af Semex egne tyre som dominerer, nemlig Progenesis Positive med hele 5 sønner blandt de 10 første. Ellers kan bemærkes at en og samme ko, Plain-Knoll Lylas 1359-ET er mor til nr. 1 og 2 på listen i Canada. I USA er tyr nr. 1 med kendt sæd status lige netop kommet på 3.000 i TPI, nemlig Peak Altazazzle fra PEAK. Et kig ned over listen viser en stor variation i afstamningerne med kun ganske få gengangere. Bedste polled tyr er en ABS tyr ved navn, Bomaz Monument P (Monument x Delta) med et TPI på 2787. en tyr der måske kommer til Danmark på et tidspunkt. Det kunne være spændende hvis det kunne lade sig gøre, da vi mangler lidt anden polled afstamning.

Se et udpluk af hitlister verden rundt