Dansk genetik solgt til Schweiz


Per Høgh fremviste dansk genetik på bedste måde til swissgenetic.

 

Dansk Holstein har for første gang nogensinde lykkedes at sælge en avlstyr til Schweiz. Køberen er kvægavlsforeningen swissgenetics, som under et besøg i sidste uge i Danmark besigtigede den nu 8 måneder gamle rødbrogede tyr (Apoll P x Aiko x Snowman). Tyren, der er født hos Niels Erik Haahr, Anderstrup Holstein, Skørping udmærker sig ved udover at have genomiske høje avlsværdital der placerer tyren blandt de allerbedste i Schweiz, også at være pollet og bærer af genet BB for kappa kasein. Sidstnævnte er særligt fordelagtigt, når der er tale om mælkens egnethed til osteproduktion.

Det er Avlsforeningen Dansk Holstein som har formidlet kontakten til den schweiziske kvægavlsforening. Avlsforeningen sælger på vegne af danske landmænd hvert år dansk genetik for flere millioner kroner til hovedsageligt til tyske og hollandske kvægavlsforeninger, i form af avlstyre eller embryoner. Som regel er det sortbroget Holstein, men i dette tilfælde er det altså rødbroget Holstein, hvilket kun sker yderst sjældent.

Schweiz er kendetegnet for at lægge stor vægt på såvel eksteriør som produktion, og da Swissgenetic blot igangsætter 24 rødbrogede tyre hvert år, så er det en flot præstation, også set i lyset af at der blot findes ca. 4.500 rødborgede Holstein køer i Danmark. Det er yderligere med til at understrege at det danske salg er en ekstraordinær begivenhed.