Gå tilbage

Racens tyre august 2022

Nye avlsværdital er netop publiceret i Danmark. Vi går bag om disse og så supplerer lidt med sidste nyt fra Tyskland og Holland.

VH Swish har efter et år på toppen måttet overgive førstepladsen til VH Newyear. VH Newyear er afstamningsmæssige en ren Viking Genetisk tyr med en række gode Vikingtyre bag sig (VH Nader x VH Bahrain x VH Blush). NTM er på +43 og et højt Y-indeks på 137 med fremgang for såvel fedt som protein procenter og ligger stadig godt middel for kg mælk. I øvrigt mange gode egenskaber så han vil passe ind i rigtig mange besætninger. Eneste minus er en tendens til lidt bagtungt yver. Tyren producerer sæd, men efterspørgslen bliver sikker stor, så du skal have lidt tålmodighed.

VH Nurval ligger på 3. pladsen med et NTM på + 41 og er ligeledes en VH Nader søn. Igen en meget let anvendt tyr, dog er yver og lemmer egenskaberne mere på det jævne. Ligeledes en tyr med en flot sundhedsprofil og høj ydelse (Y-ind. 134). Lidt længere nede på listen finder du Peak Rainow (se omtale i sidste nummer af Dansk Holstein 2-2022), men det er helt sikkert en tyr jeg ville overveje at bruge.

VH Sadudu er ligeledes en tyr jeg vil anbefale. Tyren er efter den tyske tyr Semino som gør det godt såvel på den danske som tyske total-indeks liste. En tyr med en flot profil hele vejen igen og skulle give døtre der er som er under middel i størrelse, hvilket vil tiltale mange. Og med et avlsværdital på 115 samlet for malkeorganer ligger han bedst til blandt de 10 bedst rangerede NTM-tyre. VH Blain (VH Burzaco x VH Grejs) kunne også være en mulighed. NTM på +38 og næsten lutter positive avlsværdital. Malkeorganer lidt mere på det jævne, men tyren skulle give især køer med et godt foryvertilhæftning.

VH Gipsy (Garfield x VH Raggat) med et NTM på +38 er en meget ung tyr hvor der nok ikke er sæd endnu, men jeg ville holde et vågent øje med ham. Meget komplet tyr. Lutter positive tal for de bløde egenskaber og ser ud til at give køer af en passende størrelse og gode krydsrammer samt lemmer der kan være lidt kroge. Gode malkeorganer. Eneste minus tendens til tynde patter, men af en passende længde. Han stammer i øvrigt ud af de bedste VH Brixton køer der findes.

 Denne tiltalende VH Brixton ko fra Torben Thorsen, Vinderup er mormor til en af VikingGenetics lovende tyre, VH Gipsy.

 Den amerikanske tyr, Altazazzle gør det godt i form af mange positive sønner verden over. VikingGenetics bedste AltaZazzle søn kunne være den fransk fødte tyr VH Aladdin. NTM på +38, Y-indeks på 133, fin sundhedsprofil, passende størrelse, fornuftige lemmer og ikke mindst meget tiltalende malkeorganer. Tyren er lige knap 1 år gammel så sæd findes nok ikke, men opfordringen herfra skal lyde at kigge nærmere på ham.

 

I Tyskland toppes listen af Arizona. En tyr efter Arrozo (Renegade søn) på Merryguy og så Salvatore. Alle stærke tyre. Arizona har er RZG på 168. NTM ligger på fine +39. Tyren producerer ikke sæd endnu, men vi vil prøve om vi kan få lidt sæd hjem til aktuelle tyremødre for det tyske marked. Der findes et par andre mulige tyre som vi vil følge lidt nærmere, nemlig Picard (Pikachu x Casino) med et RZG på 164 og Comeback (Commitment x Entitty) med RZG på 163.

Fra Holland er det Flagstone (Topstone x Relevant) med et NTM på +29 der ligger bedst til af dem der er tilgængelig i Danmark. En tyr der ikke er til noget ekstrem, men ligger på den rigtige side af graferne for de fleste egenskaber. Giver god fremgang for fedt og protein procenter. Det økonomiske indeks (INET) lige på den rigtige side af 600.

 

Rødbrogede tyre

Bedste rødbrogede dansk fødte tyr er VH Dry P Red med +29 i NTM, men han er ved at have et par år på bagen. Ellers er der et par RC-tyre, såsom VH Olt P RC med + 33 i NTM (lidt anden afstamning, efter den franske tyr Orn PP). Han er ganske let anvendt tyr, men måske skal du være lidt observant på lemme kvaliteten. Lidt i samme kategori finder du også VH Bigal RC (NTM +32) og VH Dime RC (NTM +31). Men går du efter ren rødbroget tyre, så er Rammstein (Jacuzzi Red x Salvatore) med et NTM på +30 det bedste bud. Nok mere kendetegnet ved at være en produktionstyr (Y-indeks på 130), men de eksteriørmæssige egenskaber ligger stadig på den ”rigtige” side af 100. Tyren ligger også ganske fornuftig til med i Tyskland med et RZG på 160. Der ligger et par tiltalende Rødbrogede tyre på den hollandske base, så som bl.a. Borax-Red (NTM +34), men de er ikke tilgængelige for markedet endnu, så hvis du ikke har brugt Cartoon P (AltaTop x Handy P) med et NTM på +25, så kunne han være en mulighed.

 

Pollede tyre

Er du til pollede tyre, så er bedste bud netop nu VH Nirvan P med et NTM på +37. Det kan godt være du sværger til de homozygotiske tyre, men det koster pt. 7 NTM-enheder ned til den bedste PP-tyr netop nu, VH Neil PP. VH Neil PP er en spændende tyr og med mange gode egenskaber, men de 7 NTM-enheder modsvarer i værdi til de ca. 500 kr som du taber i genetisk værdi, og det står næppe helt i målestok hvad det koster at afhorne en kalv. VH Nirvan P (Nippon P x Dream P RC) er en ung tyr og du kan nok først forvente sæd om et par måneder, men han er kendetegnet ved at skulle give døtre med god sundhedsprofil, fremfor alt for yversundhed, døtrefrugtbarhed og sunde klove. Ligger højt for fodereffektivitet, da han giver mindre køer, så han kan med fordel bruges på store køer, med lidt kort foryver og små patter.

 
Bedste tyske pollede tyr her nu Sega P RC (Star P x Ranger) med et RZG på 161, men er negativ for nogle af de egenskaber der netop nu er fokus på i Holstein, nemlig rette haser og korte patter og så har han en tendens til lidt dårlig malketid. I hele taget er der flere pollede Star P sønner som ligger ganske fornuftig til i Tyskland, men de fleste har lidt eksteriørmæssige skavanker som Sega P. Derimod er den danskfødt tyr ved Tirsvad Holstein, nemlig Member PP (Matty P x Solitair P) meget interessant. Tyren er rødbroget og har et RZG 159 (på den rødbrogede base), men hele vejen igennem en meget flot profil, så han kommer helt sikkert at blive en efterspurgt herre.

2022-08 Racens tyre -top 5.pdf

Sm noget nyt er det lavet en liste over aktuelle tyre udvalgt for en række egenskaber.

 

Link til aktuelle tal.

Afkomsbedømte tyre

 VH Bahrain holdet stædigt fast i positionen som nummer et over afprøvede tyre og stiger endda med +3 enheder siden sidst, men med et avlsværdital på 80 for malkeorganer, så er det svært at anbefale ham yderligere. Men ellers er det svært at finde nogle aktuelle VikingGenetic afkomsbedømte tyre. Den tyr som jeg ser det største lys i, er VH Hotman, men da tyren er død, så er der nok ikke de store mængder sæd tilbage. VH Crown (Charley x SB Silver) kunne derfor være det bedste bud på en dansk tyr der tåler at blive brugt igen. Hver dag kælver der flere nye døtre ind, så antallet af døtre der indgår i hans indekser, stiger dag for dag. Nu indgår der næsten 1.900 døtre mod godt 600 for 3 måneder siden og der er eksteriørbedømt næsten 500 køer. I forhold til sidst er han steget med +1 NTM-enhed, så den nu ligger på +27 i NTM. Lidt mere på det jævne for de fleste egenskaber, men er dog kendetegnet ved en høj ydelse (Y-indeks på 126), højt og bredt bagyver (120) samt tætstillede bagpatter (118). Kan med fordel anvendes på de lidt mere tunge køer da han giver døtre der godt kunne have lidt mere brystbredde. Der indgår omkring 60 døtre i hans tyske tal, og her ser vi de samme tendenser hvad angår hans eksteriør. Han ligger på fornuftige 144 i RZG.

På den danske Interbull liste NTM-liste finder vi 2 Viking Genetics tyre ud af de 11 første. Da det er lidt vanskeligt at sige hvilke tyre i tabel 1 der findes sæd til rådighed, så vil jeg opfordre at selv studere nedenstående liste og undersøge om nogle af disse opfylder dine kriterier.

Tabel 1. Afkomsbedømte tyre, NTM +30 eller bedre og med dansk stb. nr. Kilde: Interbull August 2022.

Tabel 1. Afkomsbedømte tyre, NTM +30 eller bedre og med dansk stb. nr. Kilde: Interbull August 2022.