Gå tilbage

Racens tyre august 2021

Holstein er den meste internationale malkekvægsrace. Hele verden tilbyder spændende genetik. Læs dette og prøv at blive klogere på det store udbud.

Hvis du ikke allerede har hørt tale om VH Swish (VH Spruce x VH Nerd RC) så vil du helt sikkert de kommende måneder høre mere om denne tyre. Han har et NTM på +46 og suverænt nummer et. I sidste nummer af Dansk Holstein omtalte vi ham indgående, så der henvises dertil. I øvrigt er der ikke de store ændringer blandt de allerbedste i forhold til sidste indekskørsel i maj, men der kommer hele tiden nye tyre der ligger på et attraktivt niveau. 36 tyre har et NTM på +35 eller mere. Ud af denne gruppe er der blot 8 tyre som ikke har prefixet VH foran. Det er en flot præstation af VikingGenetics. Og variationen indenfor tyrene er stor, så det gælder at bruge lidt tid til at gå lidt bag om tallene på de enkelte tyre. Men en af de tyre som sikkert vil få lidt ekstra opmærksomhed, er VH Sheik P (Superfly x Adagio P), dels fordi han er en lidt anden pollet afstamning end hvad vi har set på det seneste, men også fordi han generelt har en fornuftig profil. Stadig en meget ung tyr, så det var nok et par måneder endnu inden der rigtig er sæd til rådighed. I hele taget er der flere mange unge tyre, faktisk er halvdelen på TOP-50 for NTM født i 2020.

I Tyskland laver VH Crown flot reklame for Danmark. Hele 10 sønner efter denne tyr blandt de 50 bedste genomiske tyre i Tyskland. Her ligger tyske Camus (VH Crown x Semino) nr. fire på RZG med 164, godt hjulpet af Semino som morfar der ligger nr. et i Tyskland over afkomsbedømte tyre med RZG 158 og et dankst NTM på +25. Bedste VH Crown søn på NTM er pt. Clooney med + 38 (se også sidste nummer af Dansk Holstein), og lige efter finder vi den amerikansk fødte tyr Goku fra CRV med den lidt anderledes afstamning (Mastro x Marius). Meget let anvendt tyr. En anden tyr som efterhånden har ligget lunt i svinget et stykker tid, er den tyske Camden (Solitair P x Imax) der med et NTM på + 37, RZG 161 og NVI 329 gør det i alle tre lande.

Af rødbrogede tyre kan En anden tysk født tyr som markedsføres af CRV er den rødbrogede tyr Cartoon P Red (AltaTop Red x Handy P) som ligger med et fint RZG på 164 på den rødbrogede base. Bemærk især det fine avlsværdital for holdbarhed på 125, men også malkeorganer og lemmer ligger godt til. En anden fransk rødbroget tyr vi måske snart vil se i Danmark, er Puyol Red (Gywer x Bretan Red) som ligger med et fint NTM på +34. Har lidt pillerier med patteplacering, men ellers en fin tyr. Sidste rødbrogede tyr som der nok kommer nogen interesse for, er Ranger Red (Rubels Red x Salvatore). Han ligger med flotte RZG på 161, og er den højeste på gTPI i USA. Tyren markedsføres af Semex.

Tilbage til de sortbrogede tyre, så vil jeg lige omtale VH Mylan P (VH Mint P x VH River) som det kan være en god ide at holde øje med. Tyren er med NTM +35 den bedste VH Monty P søn indtil videre. Ideel for dig der ønsker ikke for store køer. Meget ung tyr, men sæden findes måske tilgængelig sidst på året. Bedste homozygotiske tyr i Tyskland netop nu hedder Smaug PP (Simon P x Match P). Tendens til rette haser og lidt laver malketid, men pt. er den den bedste Simon P søn, så msåek finder den vej til Danmark. I øvrigt gør dnaks genetik det stadig godt i udlandet. Således finder vi 3 danske tyre blandt de bedste spanske tyre og i Italien ligger Tirsvad Geyser P stadig til som en flot tre’er. Han ligger blandt de 10 bedste i Frankrig og på den amerikanske liste for pollede tyre er han nr. 58.

Mene generelt når det gælder nye udenlandske tyre som Avlsforeningen Dansk Holstein mener har potentiale som tyrefar henvises til nedenstående link og i øvrigt til foreningens hjemmeside. Der er mange gode genomiske udenlandske tyre, men de markedsføres ikke alle i Danmark, hvorfor det giver ikke mening at omtale alle. Rådfør dig jævnligt med denne liste, idet vi forsøger løbende at opdatere listen med tyre der er til rådighed i Danmark.

Link til aktuelle tal

Link til aktuelle udenlandske TF-tyre

Afkomsbedømte tyre

Blandt de 10 bedste NTM afkomsprøvede tyre rangeret for NTM står der VH foran. Der er lidt for enhver smag, men mon ikke snart de sidste doser efter VH Brixton er brugt, nu hvor han holder sine flotte tal. Med 120 i indeks for malkeorganer så ligger han flot til. VH Bernell med et NTM på + 27 ligger fortsat nummer et i Holland. Ligeledes et flot resultat. Ny indekskørsel betyder også at nogle tyre ændrer sig, såvel positivt som negativt. I sidste nummer af Dansk Holstein omtalte jeg den amerikanske tyr Charl. Han ligger fortsat nummer et i USA, men han har fået et ordentligt hak i tuden i Danmark, idet han er faldet fra et NTM på + 41 til +27. Han har malkende døtre i Amerika og de gør det åbenbart ikke helt så godt som man umiddelbart troede og udviklingen i døtrefrugtbarhed går også i den gale retning. Spændende at se hvordan det kommer at gå. Det kan jo være at han henter noget af det tabte igen. Den tyske tyr Hotspot P har aktuelt et Interbull NTM på +28. Han er faldet noget i Y-indeks, men der er fortsat kun få døtre i hans indeks. Han bliver spændende at følge, for han er flittig brugt verden over. På den tyske liste over de bedste afkomsbedømte tyre finder vi et par amerikanske Supershot sønner, Topshot og Moonglow. De ligger tilsvarende godt til i Danmark. Førstnævnte ligger med et Interbull NTM på fine + 33, men lemmer og vyer ligger på det jævne. Denne tyr ligger nr. 3 på den hollandske liste over afkomsbedømte tyre med et NVI på + 302. Moonglow er en ABS-tyr med et interbull NTM på + 32. Høj ydelse, malkeorganer på det jævne, men et flot tal for holdbarhed på 122. Bedste danskfødt afkomsbedømt tyr ude i Europa er Bonum fra Kr. Sloth, Lemvig. Ligger flot såvel i Tyskland og Holland, mens i Danmark ligger han på beskedne +11 i NTM, navnlig på grund af lavt avlsværdital for døtrefrugtbarhed.

Link til aktuelle tal

VH Brixton har gjort det rigtig godt nu med mere end 5.500 malkende døtre og hans seneste NTM er +30.