Gå tilbage

Nye nordiske avlsværdital februar 2021

The comeback kid

Der er bare nogle afkomsprøvede tyre som ikke vil give op. VH Brixton er er godt eksempel på det. Med et plus på 4 NTM-enheder i forhold til sidste kørsel i november 20 er denne Balisto søn kommet tilbage til et niveau, hvor han hører til blandt de allerbedste afprøvet tyre med nu et NTM på +28. Et nok lidt overraskende comeback, set i lyset af at tyren allerede i forvejen havde mange døtre i sin avlsvurdering, men en fremgang på 4 enheder fra 110 til 114 i hans Y-indeks bidrager godt til denne stigning. VH Brixton er samtidig en af racens bedste, hvad gælder Sparet foder (indeks på 121), så mon ikke de sidste sæddoser der måtte findes af ham, bliver anvendt nu. Jeg anbefaler at bruge ham på lidt tunge og kropsstærke køer. Han giver køer af middelstørrelse. En anden tyr som også fortsat gør det godt, er VH Bernell. Der står mange gode køer rundt om i Danmark, så tøv ikke med at bruge ham igen. Ellers toppes listen af afkomsprøvede tyre af en ny tyr fra USA ved navn Skyfall (Josuper x McCutchen) med et NTM på +31. Antallet af døtre der indgår i hans nordiske indeks, er fortsat meget få, så jeg vil nok lige se tiden an hvad angår ham.

VH Brixton døtrene malker stærkt i 2. og 3. laktation, hvilket er årsagen til tyrens stigning med 4 Y-indeks enheder. Her billede af moderen til VH Brixton fra Flemming Petersen, Ribe

Genomiske tyre

Sidste år lå VH Nader i den absolutte top. Her et år senere holder han sig fortsat i Top-3, kun overgået af VH Bleech (Builder P x All Star) med et NTM på +43 og VH Laprice (VH Letsgo x VH Oggy) med et NTM på +41. Sidstnævnte er fortsat ret så ung, så ham vil vi hoppe over denne gang og i stedet fokusere på VH Bleech. Denne tyske fødte tyr har næsten en meget komplet profil. Høj ydelse især med høj fedt og protein pro-center, i kombination med en fin sundhedsprofil. Eneste minus som jeg vil være opmærksom på, er hans avlsværdital for krydshøjde (124), så jeg vil primært anvende ham på de mindre køer i besætningen. Ny tyr, hvor det stadig måske varer lidt tid inden der er sæd til rådighed, er VH Bertram (Bellwether x Agronaut). En anderledes afstamning og med en kombination hvor mor står i Tyskland, men født i Holland, og mormor der er fra USA, så i sandhed en international tyr. En tyr uden de store skavanker, så mon ikke han godt kunne blive en eftertragtet tyr til foråret. Eneste lille minus er et fødselsindeks på 94, så han bør ikke an-vendes i så stort omfang til kvierne. Ellers har jeg også et godt øje til VH Fillman. Denne Felix søn, med to yderligere gode fædre bag i form af VH Brixton og Nilson, har praktisk taget ikke nogen skavanker og med avlsværdital på 118 for malkeorganer ligger han også blandt de bedre. Og en lille detalje. Ofte hører vi tale om små og korte patter, men det kan VH Filllman tilsyneladende være med til at rette op på, idet han ligger med 108 og respektive 106 for de to egenskaber. Men i øvrigt er der mange gode tyre at vælge imellem. Dejligt at se den store variation i afstamningerne. Der er næppe nogen anden kvægavlsforening i verden som VikingGenetics, der er så dygtigt og opmærksom på, at bruge tyre med forskellige afstamninger. Vi skal blot syd for grænsen, for at se noget af det modsatte, hvor ganske få afstamninger præger mange af de tyske tyre pt.

Pollede tyre

I det netop udsendte Dansk Holstein magasin har vi omtalt mange af de aktuelle pollede tyre, hvorfor jeg ikke vil omtale dem så meget mere i denne omgang. Men jeg kan dog ikke undgå at lige nævne VH Sly PP RC (Solitair P x ABS Yoyo). Denne pollede tyr debuterer med et flot NTM på +35. Det er første gang at VikingGenetics har en homozygostisk polled tyr på dette høje niveau. Noget der var utænkeligt bare for 5 år siden. Men det fortæller også noget om hvor stærkt det går netop indenfor Holstein, også på dette område. Det høje NTM vil nok friste mange, da han ligger på dette fine niveau og så slipper man helt for at afhorne kalvene. Tyren er stadig ret ung, så der går måske et par måneder inden sæden er til rådighed. Men træerne vokser ikke ind i himlen. Hans avlsværdital for pattestørrelse er 80, så han skal anvendes med omtanke.

Se listerne med alle tyre

Tekst: Torben Lund, Chefkonsulent, Avlsforeningen Dansk Holstein